Graniastosłup
Michał : Przekątna ściany bocznej graniastoslupa o podstawie trojkata równobocznego ma długość 6
I tworzy z sąsiednią sciana boczna kat o mierze 45 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej
Tego graniastosłupa.
5 kwi 11:28
wredulus_pospolitus:
Czy potrafisz zaznaczyć, który to jest kąt o którym mowa w zadaniu
5 kwi 13:11
Eta:

Graniastosłup położyłam na ścianie ....
1/ trójkąt CMD prostokatny równoramienny
to......... dane na rys.
2/ trójkąt CDF prostokatny to
z tw. Pitagorasa H=.....
i licz pole całkowite
5 kwi 20:24
Michał : Tylko ze to przekatna sciany bocznej ma 6
5 kwi 23:37
Eta:
Sorry ...przeoczyłam to w treści

wprowadzając poprawkę sam powinieneś rozwiązać mając rysunek
|DC|=6
|MC|=hΔ ABC= 3
√2 to aΔABC= 2
√6
i H
2= 6
2−a
2
H=....
6 kwi 10:48