Napisz równania stycznych do okręgu x2 + y2 = 18 równoległych do prostej y = -x
gość : Napisz równania stycznych do okręgu x2 + y2 = 18 równoległych do prostej y = −x + 2
niech ktoś mi wytłumaczy jak to zrobić
4 kwi 21:10
Jolanta: Przecież ci napisalam
4 kwi 21:12
Eta:
jeden ze sposobów
S=(0,0) r=
√18=3
√2
styczna ma równanie y= −x+b bo jest równoległa do prostej y= −x+2
styczna w postaci ogólnej : x+y−b=0
odległość S od stycznej jest równa r= 3
√2
| | |0*x+0*y−b| | |
d= |
| = 3√2 |
| | √12+12 | |
|−b|= 3
√2*
√2
b= 6 v b= −6
są dwie takie styczne
s
1 : y= −x+6 i s
s : y= −x−6
========================
4 kwi 21:16
Eta:
2 sposób
styczna ma z okręgiem jeden punkt wspólny
s : y= −x+b i x2+y2=18
x2+(−x+b)2=18
2x2−2bx+b2−18=0 ( równanie ma mieć jedno rozwiązanie)
to Δ=0
Δ= 4b2−8b2+144 = −4b2+144
Δ=0 ⇔ −4b2+144=0 ⇔ b2=36 ⇒ b=6 v b= −6
s1: y=−x−6 s2: y= −x+6
====================
Mila podała Ci jeszcze 3 sposób
Wybieraj ....
4 kwi 21:24