pomocy pls
uczen201034: w trojkacie rownoramiennym ABC o podstawie ab środkowe poprowadzone z wierzchołków A i B
przecinają sie pod kątem prostym w punkcie P
oraz AP=6. Oblicz dlugosc okregu opisanego na tym trojkacie
3 kwi 21:36
Eta:

1/ środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
zatem |PE|=|PF|=3
2/ środkowe dzielą trójkąt na sześć trójkątów o równych polach
| | 1 | |
więc PABC= 6* |
| *3*6= 54 |
| | 2 | |
3/
| | abc | | 6√2*6√5*6√5 | |
R= |
| = |
| =................. |
| | 4P | | 4*54 | |
2πR=.........
3 kwi 22:22