dystrybuanta
wirus: czy jak mamy zadania z dystrybuanta
i mamy regule
P(a≤x<b) = F(b) − F(a)
to czy jak mamy przypadek
P(a<x<b)
albo
P(a<x≤b)
to mozna tak samo odjac czy nie? Czy trzeba jakos inaczej postapic
3 kwi 19:24
wirus: czy ktos wie
3 kwi 21:48
wredulus_pospolitus:
Po pierwsze
F(b) − F(a) = P(a < x ≤ b) więc już na samym początku popełniasz błąd
Zauważmy, że F(b) = P( x ≤ b) więc F(b) − F(a) = P( x ≤ b) − P(x ≤ a) = P(x ≤ b ∧ x > a)=
= P( a < x ≤ b)
Jak już to sobie wyjaśniliśmy, to co z pozostałymi dwoma.
Zacznijmy od tego, że będa one sobie równe wtedy gdy
limx−>a+ F(x) = F(a) oraz limx−>b− F(x) = F(b)
to oczywiście będzie spełnione w przypadku rozkładu ciągłego (np. rozkład normalny).
ALE ... w rozkładzie dyskretnym już tak pięknie nie będzie i można tak dobrać a,b że się nam to
'rozjedzie'.
Spójrzmy przykładowo na taki rozkład gdzie mamy:
P(X = 1) = 0.2 ; P(X = 3 ) = 0.5 ; P(X = 5) = 0.3
Wtedy: P(1 < x ≤ 5) = F(5) − F(1) = 1 − 0.2 = 0.8 albo inaczej P(X=3) + P(X=5) = 0.5 + 0.3 =
0.8
ale już:
P(1 < x < 5) = P(X=3) = 0.5
P(1 ≤ x < 5) = P(X=1) + P(X=3) = 0.2 + 0.5 = 0.7
Jak widzisz ... wychodzą inne wartości
oczywiście gdybyśmy wzięli sobie (np.) a = 1.5 i b = 4.5 to równość by nadal zachodziła.
Istotne jest czy na krańcach nie dochodzi do 'skoku' w dystrybuancie (czyli czy nie mamy
jakiejś dodatniej wartości prawdopodobieństwa na to, że zmienna losowa przyjmie taką właśnie
wartość).
4 kwi 00:36