Napisz równania stycznych do okręgu x2 + y2 = 18 równoległych do prostej y = -x
gość : Napisz równania stycznych do okręgu x2 + y2 = 18 równoległych do prostej y = −x + 2
3 kwi 19:05
Jolanta: y=−x+2. a =−1
Proste są równoległe czyli druga prosta ma też a =−1
y=−x+b
x+y−b=0 postać ogólna prostej A=1. B=1. C=−b
x
2+y
2=18. (x−a)
2+(y−a)
2=r
2. a =0. b=0 r=
√18=3
√2
Odleglosc stycznej od środka równa jest długości promienia wzór na odległość punktu od
prostej
| | |Ax0+By0−C| | |
d= |
| . x0=a=0. y0=b=0. d=r=3✓2 |
| | √A2+B2 | |
|−C|=6
−C=6p. lub −C=−6
C=−6p. C=6
x+y−6=0. oraz. x+y+6=0
y=−x+6 y=−x−6
4 kwi 11:44
Iryt:

II sposób
x
2+y
2=18
k: y=−x+2
m: y=x
m⊥ k i (0,0)∊m
2) Punkty styczności
x
2+x
2=18
2x
2=18
x=3 i y=3 lub x=−3 i y=−3
(3,3), (−3,−3)
3) styczne :
y=−x+b
3=−3+b, b=6
s
1: y=−x+6
lub
−3=3+b, b=−6
s
2: y=−x−6
==========
4 kwi 17:24
Jolanta: Nawet masz dwa sposoby Pytaj czego nie rozumiesz
4 kwi 21:15
Mila:
gość nie czyta.
4 kwi 21:57
Jolanta: To po co my piszemy ?
4 kwi 22:04
gość :
4 kwi 22:34
Eta:
gostku a znasz takei magiczne słówko "dziękuję" ?
4 kwi 22:40
gość : dziękuje wszystkim za obliczenia miłej nocy ; )
4 kwi 22:43
Jolanta: 🙂
4 kwi 22:45