rozwiąz równanie
szary: √x+√x−40=10
2 kwi 18:13
wredulus_pospolitus:
dajesz 'na chama'
krok 1: do 2
krok 2: pierwiastek zostawiasz z lewej strony, reszta na prawą
krok 3: znowu do 2
krok 4: wszystko na jedną stronę i masz równanie kwadratowe do rozwiązania
2 kwi 18:36
Little Mint:
Z tym że trzeba napisać że to metoda starożytnych
2 kwi 18:48
szary: ok, dzięki. Chyba cos źle rozwiązuje bo nie zgadza sie sprawdzenie, mozna prosic o rozwiązanie
tego równania
2 kwi 20:48
b: √x + √x − 40 jest funkcją rosnącą, więc osiągnie wartość 10 maksymalnie jeden raz.
Widać, że dla x = 49
2 kwi 21:36
Iryt:
x≥40
√x−40=10−√x /2, i 10≥√x
x−40=100−20√x+x
140−20√x=0/:20
7=√x
x=49
sprawdzaj
2 kwi 21:39
szary: Dziekuję
2 kwi 21:42
Little Mint:
W którym miejscu masz kłopot?
zacznij może jednak od wyznaczenia dziedziny
x≥0
x−40≥0 to x≥40
Dr=<40,∞)
(√x+√x−40)2=100
x+2*√x*√x−40+x−40=100
2x+2√x2−40x=140
Znowu dziedzina
x2−40x≥0
x∊(−∞,0>U <40,∞)
czyli zostaje Dr=<40,∞)
2√x2−40x=140−2x
(2√x2−40x2=(140−2x)2
4(x2−40x)=19600−560x+4x2
400x=19600
x=49∊Dr
Liczylem w pamięci wiec jeszcze raz sprawdz rachunki
2 kwi 21:47