Analityczna
Kuba : Punkty A 1,3; C 2,5; D −1,−3 są wierzchołkami równoległoboku ABCD Wyznacz: a) współrzędne
punktu B, długość przekątnych równoległoboku; pole; cosinusy kątów tego równoległoboku
2 kwi 13:42
wredulus_pospolitus:
Krok 1:
Wyznaczasz prostą przechodzącą przez C i D
Krok 2:
Wyznaczasz równoległą do (krok 1) przechodząca przez A
Krok 3:
Wyznaczasz prostą przechodzącą przez A i D
Krok 4:
Wyznaczasz równoległą do (krok 3) przechodząca przez C
Krok 5:
Wyznaczasz przecięcie prostych (krok 2) i (krok 4) <−−− masz współrzędne B
Krok 6:
Wyznaczasz długości odcinków AC i BD
Krok 7:
Wyznaczasz prostopadłą do prostej (krok 1) przechodzącą przez punkt A
Krok 8:
Wyznaczasz długość odcinka pomiędzy przecięciem prostych (krok 1) i (krok 7) <−−− masz
wysokość równoległoboku
Krok 9:
Wyznaczasz długość odcinka od D do punktu przecięcia (krok 8).
Krok 10:
Wyznaczasz cosinusa kąta przy wierzchołku D
Krok 11:
Wyznaczasz cosinusa kąta przy wierzchołku A jako: cos(∡A) = cos(180o − ∡D) = −cos(∡D)
Koooniec.
2 kwi 14:46
Kuba : A dałoby radę wyliczyć środek przekątnych i później na długość odcinka to B wyliczyć nie
niebardzo?
2 kwi 14:49
wredulus_pospolitus:
Da się.
1) Wyznaczasz środek AC (nazwijmy go E)
2) Masz współrzędne D i E ... wyznaczasz współrzędne punktu B korzystając ze wzoru na
wyznaczanie współrzędnych środka odcinka (masz jeden koniec odcinka i środek, możesz wtedy
wyznaczyć drugi koniec odcinka)
2 kwi 15:11
Iryt:

Wektory:
DC
→=[3,8]=AB
→
A=(1,3)→T
[3,8]⇒B=(1+3,3+8)=(4,11)
Nie mieści się na tym rysunku, a przy mniejszych kratkach źle widać.
2 kwi 15:13
Kuba : Dzięki. Ogólnie to przekątne mi wyszły pierwiastek z 5 i pierwiastek z 221 i nie wiem czy
dobrze
2 kwi 15:19
Kuba : A tego cos to nie wiem
2 kwi 16:40
Iryt:
D (−1,−3), B=(4,11)
|DB|=√52+142=√221
|AC|=√5
2 kwi 16:40
Iryt:
|AD|=
√4+36=
√40
cos(∡ADC):
|AC|
2=|DC|
2+|DA|
2−2*|DC|*|DA|*cos(∡ADC)
5=73+40−2*
√73*
√40*cos (∡ADC)
108=4
√730cos (∡ADC) /:(4
√730)
| | 27 | |
cos (∡ADC)= |
| (bliskie 1 ) |
| | √730 | |
Czy dobrze przepisałeś współrzędne danych punktów ?
2 kwi 16:55
Kuba : Tak, dzięki bardzo
2 kwi 17:48