szansa
kłopoty: Linia lotnicza stosuje overbooking, gdyż stwierdziła, że 9% pasażerów, którzy kupili bilet nie
przychodzi do odprawy. Wobec tego linia lotnicza przyjęła, że sprzedaje sto biletów na samolot,
w którym
jest tylko 98 miejsc. Jaka jest szansa na to, że wszyscy którzy przyjdą na lotnisko znajdą się
w samolocie?
1 kwi 22:35
wredulus_pospolitus:
1 − przyszło 99 − przyszło 100 = 1 − 0.9199*0.09*100 − 0.91100 = ....
1 kwi 22:37
kłopoty: a to nie tym tw bernoulliego?
1 kwi 23:05
kłopoty: bo nie rozumiem troche tych wyliczen
1 kwi 23:06
wredulus_pospolitus:
to dokładnie to samo

1 − P(X=99) − P(X=100) = ... i masz dokładnie to co zapisałem
1 kwi 23:07
kłopoty: ale to chyba sa takie liczby duze ciezkie do podniesienia do potegi czy nie trzeba tego
przyblizyc jakims rozkladem poissona czy cos takiego
1 kwi 23:21
wredulus_pospolitus:
możesz jak już przybliżyć rozkład Bernoulliego rozkładem Normalnym.
Możesz też odpalić excela i obliczyć to korzystając z tegoż programu.
1 kwi 23:24
wredulus_pospolitus:
... ≈ 0.999127 czyli mają trochę ponad 99.9% szansy na to, że nie będą mieli problemu z
nadmiarem ludzi.
1 kwi 23:25
kłopoty: a to rozkladu normalnego z bernoullim to jeszcze nie poznalem ale z excelem sprobuje
1 kwi 23:25
wredulus_pospolitus:
w excelu masz nawet rozkład Bernoulliego ... zwie się on rozkładem dwumianowym (taka jest nazwa
używana wszędzie poza naszym pięknym krajem).
1 kwi 23:31
wredulus_pospolitus: i możesz albo zrobić:
=ROZKŁ.DWUM(98;100;0,91;1) co za Ci skumulowany wynik dla liczby ludzi ≤ 98
lub robisz:
= 1 −(ROZKŁ.DWUM(99;100;0,91;0) +ROZKŁ.DWUM(100;100;0,91;1)) co jest równe zapisowi który
dałem wcześniej.
1 kwi 23:33
wredulus_pospolitus:
a co do przybliżenia rozkładem normlanym −−− wpisz sobie hasło w googla to Ci wyskoczą stronki
... nawet wikipedia w tym temacie będzie pomocna.
1 kwi 23:36
kłopoty: tak wiem udalo mi sie wlasnie z tym ze odjalem od jedynki
1 kwi 23:37