rozklad zmiennej
austria: Zmienne losowe 𝑋1, 𝑋2, . .. są niezależne i mają rozkład Poissona z parametrem 𝜆 = 0,5. oraz
gdzie
zdefiniowano zmienną losową
4
𝑌4 = Σ Xi
i=1
Obliczyć prawdopodobieństwo 𝑃(1 ≤ 𝑌4 < 4);
𝑃(1 ≤ 𝑌4 ≤ 4); 𝑃(1 < 𝑌4 ≤ 4); P(1 < 𝑌4 < 4); P(1,5 ≤ 𝑌4 ≤ 2,5).
nie wiem czemu ma byc wynik w po kolei
0,7218
0,8120
0,5413
0,4511
0,2707
a ja zrobilem dystrybuante
(−∞;1> (1;2> (2:3> (3;4> (4;∞)
0,6065 0,9098 0,9856 0,9982 1
i wychodzi mi cos calkiem innego i nie wiem w czym rzecz
1 kwi 16:21
.: Wyjaśnij mi jak powstała ta dysteybuanta Y4?!
1 kwi 16:54
austria: no znalazlaemm tabelke z wspolczynnikiem alfa i ta wartoscia k gdzie sa obliczone te wartosci
rozkladu poissona i po kolei dodawalem dla odpowiednich k
1 kwi 16:56
.:
Ale co dokładnie znalazłeś i co dokładnie dodawałeś?
1 kwi 17:06
1 kwi 17:12
.:
Okey... I to jest dla jakiej zmiennej losowej?
1 kwi 17:36
austria: nie rozumiem
1 kwi 17:42
.:
Coś policzyles/−as. Jakaś dystrybuante.
I moje pytanie brzmi − jakiej zmiennej losowej to jest ta dystrybuanta.
Masz 6 opcji do wyboru:
X1, X2, X3, X4, Y4, żadna z wymienionych (to jaka?)
1 kwi 17:47
austria: no tak intuicyjnie to zrobilam bo jak zobaczylam ze mam wyliczyc te nierownosci typu 𝑃(1 ≤ 𝑌4
< 4); to kojarzylo mi sie ze potrzebuje dystrybuante
1 kwi 17:55
.:
I spoko, możesz to z dystrybuante zrobić,
Ale trzeba ją policzyć dla właściwej zmiennej losowej czyli dla Y4 = X1 + X2 + X3 + X4
1 kwi 18:02
austria: w sensie mam szukać dla innego parametru w tabelce α= 4*0.5?
1 kwi 18:18
.:
Absolutnie.
Uuuu... masz braki, cofnij się do podstaw.
W przypadku tego zadania akurat wyznaczanie całej dystrybuante Y4 jest kiepskim pomysłem (nie
optymalnym)
Łatwiej policzyć P(Y4 = 1), P(Y4 = 2), P(Y4 = 3) i P(Y4 = 4)
1 kwi 18:22
.:
Znasz rozkład zmiennych losowych Xi, wiesz ze są niezależne, to łatwo możesz policzyć te
prawdopodobieństwa zmiennej losowej Y4
1 kwi 18:23
austria: i jak policzyc P(Y4 = 1)
1 kwi 18:26
austria: P(Y4 = 1) to bedzie po prostu x1?
1 kwi 18:27
austria: bo to jest suma? czy zle mowie
1 kwi 18:27
.:
Nie, to bedzie
X1 + X2 + X3 + X4 = 1
Wiec dokoadnie jedna z nich równa 1 pozostałe równe 0. Pamiętaj że są to zmienne losowe
niezależne (co mocno ułatwia obliczenia)
1 kwi 18:32
austria: no ale nie wiem jak to policzyć
myślałam ze
4
𝑌4 = Σ Xi
i=1
to ze to jest suma od 1 do 4 czyli X1 + x2 +x3 + x4 i to jest Y4 tylko nic mi to nie daje
nie wiem jak pozyskac chocby te dane do dystrybuanty aby policzyc 𝑃(1 ≤ 𝑌4 < 4);
1 kwi 18:35
.:
P(Y
4 = 1) = P(X
1=1, X
2=0, X
3=0, X
4=0) + P(X
1=0, X
2=1, X
3=0, X
4=0) +
+ P(X
1=0, X
2=0, X
3=1, X
4=0) + P(X
1=0, X
2=0, X
3=0, X
4=1) =
= 4*P(X
1=1, X
2=0, X
3=0, X
4=0) = 4*P(X
1=1)*P(X
2=0)*P(X
3=0)*P(X
4=0) =
| | 0.51*e−0.5 | | 0,50*e−0.5 | |
= 4*P(X1=1)*[ P(X2=0) ]3 = 4* |
| * [ |
| ] 3 = ... |
| | 1! | | 0! | |
1 kwi 18:39
austria: a
i co jesli mam P(Y
4 = 2) to musze rozpatrzyc wszystkie przypadki typu
P(X1=1, X2=1, X3=0, X4=0) czy P(X1=2, X2=0, X3=0, X4=0)
1 kwi 18:49
.:
| | | | | |
Tak ... i przemnożyć przez (odpowiednio) | = 6 oraz | = 4 każdą z tych opcji |
| | | |
Dla Y
4 = 3 będziesz miała:
1,1,1,0
2,1,0,0
3,0,0,0 i permutacje każdego z tych
Z jednej strony trochę liczenia, z drugiej strony − stosunkowo łatwego
1 kwi 18:51
.:
Tak −−− oznaczało, że oba
1 kwi 18:52
.:
Więc najlepiej sobie policzyć gdzieś 'z boku'
P(Xi = 0) , P(Xi = 1) , P(Xi = 2) , P(Xi = 3) , P(Xi = 4)
I odpowiednio podstawiać, tak aby za każdym razem tych ułamków nie wyliczać.
1 kwi 18:58
austria: czyli
| | e−0.5 *0.5 | | e−0.5 *0.50 | |
P(Y4 =2) = 6 P(X1 =1)2 P(x3 =0)2 = 6( |
| )2 ( |
| )2 |
| | 1! | | 0! | |
1 kwi 20:48
.: To. Nie jest jedyna opcja.
Jeszcze + 4P(X = 2)(P(X=0))3
1 kwi 20:56
austria: no czyli
P(Y
4 =2) = 6 P(X
1 =1)
2 P(x
3 =0)
2 +4P(x
1 =2) P(x
2 =0)
3
| | e−0.5 *0.5 | | e−0.5 *0.50 | | e−0.5 *0.52 | |
=6( |
| )2 ( |
| )2 + 4( |
| ) * |
| | 1! | | 0! | | 2! | |
(U{e
−0.5{*0.5
0}{0!})
3
1 kwi 21:01
austria: | | e−0.5 *0.50 | |
*( |
| )3 mialo byc na koncu |
| | 0! | |
1 kwi 21:02
.:
Da.
I analogicznie pozostałe wartosci dla Y4
1 kwi 21:06
austria: matko to roboty jak w kamieniołomie
1 kwi 21:06
austria: i to jest jedyna metoda na to?
1 kwi 21:16
.:
Toc to policzenie pieciu wartości istotnych a później wstawienie ich do tych czterech zapisów.
Inne, istnieją. Szybsze? Nie.
1 kwi 21:35
austria: tylko problemtyczne jest to szacowanie ile jest kombinacji bo jak to sie robilo z tym dwumianem
zeby oszacowac np 1 3 0 0 na rozne kombinacje
1 kwi 21:39
wredulus_pospolitus:
tak jak w liceum miałaś: ile różnych czterocyfrowych liczb możesz ułożyć z zestawu cyfr
{2,2,3,6}.
Tak i tutaj masz.
| | 4! | |
Możesz też skorzystać z: Permutacje z powtórzeniami, czyli: |
| w tym konkretnym |
| | 1!*1!*2! | |
przypadku
| | (wszystkie elementy)! | |
czyli |
| |
| | (ile rodzaju A)!*(ile rodzaju B)!* ... itd. | |
1 kwi 22:01
wredulus_pospolitus:
Jak widzisz ... mimo wszystko coś tam z tej szkoły średniej warto pamiętać
1 kwi 22:01
austria: dzieki
1 kwi 22:25
austria: a tak z ciekawosci kim sa ludzie pomagajacy na tym forum? Bo macie wiedze na kazdy temat i na
wielu poziomach i robi to na mnie wrazenie ze potraficie praktycznie rozwiazac kazde
zagadnienie
1 kwi 22:26
wredulus_pospolitus:
Niektórzy są w zawodzie (najczęściej nauczyciel / wykładowca).
Są pasjonaci.
Są uczniowie / studenci, którzy są po prostu 'na bieżąco'.
Są tacy, którzy są na bieżąco, bo mają 'szkraby' większe i mniejsze.
Są też tacy, którzy po prostu byli nauczani w takich czasach, gdy tego materiału było o wiele
wiele więcej i go pamiętają bo 'tłukli to niemiłosiernie'

I to nie jest tak, że każdy z nas każde zagadnienie bez problemu rozwiąże.
W niektórych przypadkach (mówię za siebie) nie znamy dokładnego twierdzenia, dowodu, teorii.
Jednak wiemy gdzie jej szukać (kojarzymy co trzeba znaleźć) bądź kojarzymy jakąś teorię bliską
temu zagadnieniu.
Każdy z nas ma swoje dobre i słabe strony. U mnie piętą Achillesową jest geometria, natomiast
te zadanka 'rozbijają' inni (gdy ja nie dam rady).
Z drugiej strony są tacy, którzy gorzej czują się w prawdopodobieństwie, w którym ja się czuję
jak 'ryba w wodzie'.
1 kwi 22:48