macierze
aljarah: znajdź macierz X
2CT*X−1*D−1=3C
jak zacząć?
1 kwi 13:44
wredulus_pospolitus:
2CT *X−1*D−1 = 3C → 2CT *X−1 = 3C*D →
→ 2CT = 3C*D*X → 2/3C−1*CT = D*X → 2/3 D−1C−1*CT = X
1 kwi 13:51
aljarah: hmm, czyli chyba dobrze kombinowałem, ale kolejność działań mi się tutaj miesza...
1 kwi 13:57
aljarah: jak to jest z tą kolejnością? nie mogę od razu pomnożyć obustronnie przez X i przez C−1?
1 kwi 13:59
Aruseq: nie, bo mnożenie macierzy nie jest przemienne. A*B to niekoniecznie to samo co B*A
1 kwi 14:05
aljarah: dobra, chyba rozumiem
czyli mógłbym teżto zrobić tak?
1 kwi 14:16