Korzystając z definicji obliczyć pochodne kierunkowe podanych funkcji we wskazan
Boniu: Korzystając z definicji obliczyć pochodne kierunkowe podanych funkcji we wskazanych punktach i
kierunkach:
f(x)= 3√xy ; (x0,y0)=(1,0) ; v=(√2/2 , √2/2)
1 kwi 11:20
wredulus_pospolitus:
no dobrze ... i jaki problem napotykasz w tym miejscu
1 kwi 11:56
Boniu: Podstawiam to
| | f(√2/2t,0) − f(1,0) | |
lim |
| |
| | t | |
t−> 0+
I nie wiem co dalej z tym zrobic
2 kwi 21:58
Boniu:
Zrobilem tak
| | 3√(1+t√2/2)(0+t√2/2) | |
f'= lim |
| |
| | t | |
t−> 0+
Wychodzi mi tutaj 0/0 czy to jest dobrze?
3 kwi 10:32
Boniu: Policzylem to dehospitalem i wyszlo mi wtedy ze granica z tego wynosi ∞
Prawidlowo?
3 kwi 10:43