dystrybuanta
malina: dla jakich wartosci m funkcja F jest dystrybuanta zmiennej losowej Y
F(y) =
0 dla y ≤ −1
0,1 dla −1<y≤2
m dla 2<y≤3
0,6 dla 3<y≤6
1 dla y>6
31 mar 22:24
.:
Dla dowolnego m z przedziału [0.1 , 0.6]
1 kwi 09:37
malina: A mógłbyś rozjaśnić czemu nie ma znaczenia jaka wartość z tego przedziału przyjmie
1 kwi 10:22
wredulus_pospolitus:
malinko −−− a czy masz przed oczkami DEFINICJĘ dystrybuanty
1 kwi 10:47
wredulus_pospolitus:
jeśli nie −−− to wróć jak ją będziesz miała
1 kwi 10:47
wredulus_pospolitus:
F(y) będzie dystrybuantą jeżeli:
1. lim
y−> −∞ F(y) = 0 (
spełnione)
2. lim
y−> +∞ F(y) = 1 (
spełnione)
3. F(y) jest funkcją prawostronnie ciągła (
spełnione) <−−− czy wiesz jak to zobaczyć
4. F(y) jest funkcją NIEMALEJĄCĄ (

i to musimy sprawdzić kiedy zachodzi)
więc 0.1 ≤ m ≤ 0.6 da nam spełnienie tego (4) warunku. Stąd −−> to jedyne założenie co do
'm'.
1 kwi 10:52