Kiedy rozwiązania są całkowite?
tomeczek: Wyznacz wszystkie dodatnie wartości parametru m, dla których równanie:
m
2 * x
3 + m * x
2 + x − 7m
2 * x = 0 ma trzy różne rozwiązania całkowite.
Wyciągnę sobie x przed nawias i już mam jedno rozwiązanie.
Z tego co zostanie to muszę mieć dwa kolejne, czyli delta większa od 0 i żadne z iksów nie jest
równe 0
I największy problem brzmi: co mam zrobić, żeby te dwa rozw. były całkowite? z wzorów viety:
suma, iloczyn muszą być całkowite. Też różnica całkowita i z tego kolejna zależność, ale nie
umiem tego połączyć w całość
31 mar 19:18
wredulus_pospolitus:
odnośnie różnicy, skorzystaj z:
|x
1 − x
2| =
√(x1 − x2)2 =
√(x1+x2)2 − 4x1x2
nie rozumiem czego nie potrafisz 'połączyć w całość'

Czy w ogóle wiesz dlaczego istotne jest aby suma, iloczyn ORAZ różnica dawała liczbę całkowitą
31 mar 20:16
tomeczek: Z tej różnicy wychodzi mi √Δa ∊ Z
Nie wiem dlaczego to jest istotne. Znaczy wiem oczywiście, że gdyby któryś z tych warunków nie
był spełniony to x1 lub x2 ⊄ Z. No i są to warunki potrzebne, żeby jakoś to zadanie rozwiązać,
ale nie wiem co z nimi począć trochę. Dostaję tylko, że m=1k, gdzie k ∊ Z+
31 mar 20:33