Prawdopodobieśnstwo
Michal: Na egzamin przygotowano 45 pytań. Uczeń losuje 3 pytania. Za prawidłową odpowiedź na wszyst−
kie 3 pytania otrzymuje ocenę bardzo dobrą, za prawidłową odpowiedź na 2 pytania otrzymuje
ocenę dobrą, za prawidłową odpowiedź na 1 pytanie − ocenę dostateczną, za brak odpowiedzi pra−
widłowej − ocenę niedostateczną.Jakie jest prawdopodobieństwo zdania egzaminu, jeżeli uczeń
umie odpowiedzieć na 30 spo−
śród 45 pytań?
31 mar 16:31
wredulus_pospolitus:
Najłatwiej policzyć prawdopodobieństwo korzystając ze zdarzenia przeciwnego czyli: nie
odpowiedział na żadne z pytań:
| | 15*14*13 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = .... |
| | 45*44*43 | |
31 mar 18:23
Michal: No własnie tak myslałem tylko nie wiedziałem jakie liczby trzeba podstawic mogłbys wytłumaczyć
?
31 mar 18:28
wredulus_pospolitus:
jest 45 pytań ... na 30 zna odpowiedź ... więc 15 nie zna odpowiedzi.
W zależności od tego jak zbudujesz przestrzeń zdarzeń ... możesz przyjąć że kolejność
wylosowanych pytań jest istotna (wtedy masz tak jak podałem) lub nie jest (wtedy będzie
W obu przypadkach wyjdzie dokładnie to samo.
31 mar 18:31