pole całka
ludwik: oblicz pole pomiedzy krzywymi
y2 = 2x+1
x−y−1=0
wiem ze liczy sie calke na przedziale odejmujac funkcje ktora jest wyzej od tej nizej. Ale jak
odjąć całkę która ma y do potęgi drugiej?
31 mar 14:38
.:
A to zacznij od NARYSOWANIA tego, zobaczysz wtedy jaki przedział będzie i co odejmujesz od
czego
31 mar 14:56
.:
I proponuję zrobić to dwoma sposobami.
Jeden jest 'bardziej standardowy', a drugi jest podejściem trochę nie standardowym, ale
upraszcza liczenie całek.
31 mar 14:59
ludwik:

no w uproszczeniu to cos takiego. I wiem ze na tym przedziale −0.5 do 4 musze odjac ta
niebeiska od czerwonej ale dalej niebieska ma y
2 wiec jak to odjac?
31 mar 16:23
ludwik: no bo raczej nie moge odjac po prostu pierwiastka z tego
31 mar 16:34
wredulus_pospolitus:

Wersja 1.
∫
−10 √2x+1 − (−
√2x+1) dx + ∫
04 √2x+1 − (x−1) dx = ....
Wersja 2:
| | y2−1 | |
∫−13 (y+1) − |
| dy  |
| | 2 | |
31 mar 18:29