metoda trapezow
lahahman:
4
∫ 2−x +1 dx
−8
n=5
obliczyc za pomoca metody trapezow
12/10 = [29 + 2(−3) + 2 (64 pier 5 stopnia z 8 + 16 pier 5 st z 2 + 2 pierw 5 st z 16 +
pierwiastek 5 st z 4, dzielony przez 2)]
calosc wychodzi mi w przyblizenuiu kolo 900 a wynik ma byc 700 cos i nie wiem co jest nie tak
30 mar 18:15
wredulus_pospolitus:
nie mam pojęcia skąd masz te pierwiastki 5 stopnia
| 29 + 2*26,6 + 2*24,2 + 2*21,8 + 2*2−0,6 + 2−3 | |
| *2,4 = |
| 2 | |
= 2,4*(2
8 + 2
6.6 + 2
4.2 + 2
1.8 + 2
−0.6 + 2
−4) ≈ 901,42
700 'coś' to jest dokładniejsza całeczka, dla 5 trapezów wynik będzie mocno zawyżony (w
porównaniu z realną wartością).
30 mar 20:21
lahahmna: czyli to ze mi nie wychodzi wynik jak oryginalnie licze komputerem calke to nie znaczy ze
zadanie przy uzyciu trapezow jest zle zrobione tak?
30 mar 20:31