wspl. giniego
szakal:

oblicz wspolczynnik giniego dla krzywej lorentza L(x) = x
3
myslalem ze wystarczy policzyc calke odejmujac funkcje y= x od y =x
3 w przedziale [0;1]
1
∫ x−x
3 dx = 1/4
0
ale na lekcji bylo takie cos
1
1 − 2 ∫ x
3 dx = 1/2
0
i nie wiem w czym rzecz
bo rozumiem to tak ze nalezy obliczyc powierzchnie roznicy miedzy stanem idealnym przekatna
kwadratu a krzywa podana jako funkcja ktora obrazuje nierownosc w redystrybucji majatku w
narodzie.
29 mar 18:35
29 mar 19:34
szakal: ale gdzie ty bardzo pomocny człowieku masz informacje w tej wikipedii o wzorze na obliczanie
tego wspolczynnika za pomoca całek pól powierzchni? Chat gpt nie radzi sobie z uzasadnieniem
pochodzenia wzoru
29 mar 19:48
szakal: czy ktos moze widzi sklad sie to bierze?
29 mar 21:45
getin:

Tak, obliczasz powierzchnię różnicy między przekątną kwadratu a podaną krzywą i na koniec
mnożysz otrzymany wynik przez 2
∫
01 x−x
3 dx = 1/4
2* 1/4 = 1/2 czyli szukany współczynnik to 1/2
Bo współczynnik Giniego jest równy polu tego zielonego listka, a to pole jest podwojeniem tego
pola które obliczyłeś z całki ∫
01 x−x
3 dx
A na lekcji pole listka otrzymano odejmując od pola całego kwadratu pola tych dwóch obszarów
które są na zewnątrz listka. Można tak, można tak − obie wersje obliczeń są poprawne
29 mar 22:24
szakal: a wlasciwie po co robi sie to z obu stron?
29 mar 22:32
getin:
Pewnie dlatego żeby nie robić dzielenia przez 1/2 czyli przez pole połówki kwadratu
29 mar 22:53
Min. Edukacji: @szakal 19:48
Jak masz obliczyc pole to musisz zastosować calki drogi szakalu, rusz trochę glową😉
30 mar 08:49
Szakal : No ale co to za odkrywcze wiadomosci. Przecież pisałem o tym w poście pokazując problem. Nie
wiedziałem tylko że liczą jej też odbicie i dodają
30 mar 09:53
.: no to juz teraz wiesz, do roboty
30 mar 13:30