calka
pedro: ∫cos(lnx)dx
nie wychodzi mi
29 mar 10:55
jc: podstawiamy x=e
t, dx= e
t dt
| | 1 | | x | |
całka = ∫(cos t) et dt = |
| (cos t + sin t) et = |
| (cos (ln x) + sin(ln x)) |
| | 2 | | 2 | |
29 mar 11:18
pedro: no zaczalem tak ale jestem na etapie
∫cos(t) et dt = cos(t) et − ∫(−sint)et dt
cos(t) et +∫sin(t) et dt
cos(t) et + sin(t) et − ∫cos(t) et dt
i nie wiem co dalej
29 mar 11:27
jc: teraz przenieś całkę z prawej na lewą i obie strony podziel przez 2,
całka = (cos t + sin t) e
t = − całka
2 * całka = (cos t + sin t) e
t
| | 1 | |
całka = |
| (cos t + sin t) et |
| | 2 | |
29 mar 11:40
pedro: dzieki
29 mar 11:54
Mariusz:
Można też od razu przez części
∫cos(lnx)dx
du = dx , v = cos(lnx)
| | 1 | |
u = x ,dv = −sin(lnx)* |
| dx |
| | x | |
31 mar 06:52