Korzystając z rozwinięcia Maclaurina funkcji elementarnych, obliczyć pochodną:
Maclaurin: Korzystając z rozwinięcia Maclaurina funkcji elementarnych, obliczyć pochodną:
f (103) (0), gdzie f ( x)=sin2(x).
Czy zeby znalezc szereg tego sin2 mozna po prostu podniesc szereg sinusa do kwadratu?|
Jak nie to jak to znalezc?
27 mar 10:45
wredulus_pospolitus:
Można ... ale czy ty rozumiesz co wiąże się z taką operacją

Wiesz czemu jest równe ( ∑
n a
n )
2
27 mar 12:09
Maclaurin: To bedzie sin2x+sin2x *2sinx ?
27 mar 12:21
wredulus_pospolitus:
Nie ... to nie będzie to.
27 mar 12:24
wredulus_pospolitus:
zauważ, że (∑i5 ai)2 = (a1 + a2 + a3 + a4 + a5)2 =
= a12 + a22 + a32 + a42 + a52 +
+ 2a1[ a2 + a3 + a4 + a5] +
+ 2a2[ a3 + a4 + a5] +
+ 2a3[ a4 + a5] +
+ 2a4*a5
a to jest tylko dla 5 elementowej sumy.
27 mar 12:30
wredulus_pospolitus:
jak z tego wyciągniesz 103 pochodną
27 mar 12:31
wredulus_pospolitus:
to już lepiej jest zrobić tak:
| | 1 | | 1 − cos(2x) | |
f(x) = sin2x = |
| [2sin2x − 1] + 1/2 = |
| z takiej postaci rozwijać |
| | 2 | | 2 | |
27 mar 12:34