Macierze
embarkadero: Mam taką macierz
3,2,1| |4
0,1,0| X = |1
1,1,2| |5
po połączeniu
3,2,1|4
0,1,0|1
1,1,2|5
i odjąłem 3 wiersz od drugiego i w efekcie co otrzymałem? Otrzymałem coś takiego:
3,2,1|4
0,1,0|1
1,0,2|4
wydaje mi sie dobrze to zrobiłem. Jaki teraz powinien być kolejny krok aby wyzerować jedynke w
pierwszej kolumnie, trzecim wierszu
27 mar 00:14
wredulus_pospolitus:
raczej chciałeś napisać : od trzeciego wiersza odjąłem drugi

typowo −−− zerujesz po pierwszej kolumnie, tak aby został tylko jeden wiersz z niezerowym
elementem.
łatwiej będzie więc tutaj zrobić: w
1 = w
1 − 3*w
3
następnie zerujemy drugą kolumnę ... w
1 = w
1 − 2* w
2
i albo z tej postaci wyznaczasz wartości ... albo zaczynasz zerować trzecią kolumnę tak, aby 0
pojawiły się w 3 wierszu
z takiej postaci już ostatecznie możesz wypisać rozwiązanie
27 mar 00:20
embarkadero: "aczej chciałeś napisać : od trzeciego wiersza odjąłem drugi ", tak, przepraszam, to ze
zmęczenia
27 mar 01:22
embarkadero: dziękuje
27 mar 01:22
Min. Edukacji: piękny nick
27 mar 08:18
embarkadero: chciałem tylko zapytać, bo w tej macierzy mam 0,1,0 − drugi wiersz. Czy jeżeli chce mieć same
zera pod przekątną to to zero po tej jedynce powinno wylecieć? W sensie powinno być np. 0,1 i
po przecinku jakaś liczba różna od zera? Dziękuje.
27 mar 19:55
.: Jeżeli dobrze zrozumiałem pytanie (a mam nadzieję że źle zrozumiałem pytanie) to Ty nie masz
pojęcia co właściwie robisz
27 mar 20:38
embarkadero: " Jeżeli dobrze zrozumiałem pytanie (a mam nadzieję że źle zrozumiałem pytanie) to Ty nie masz
pojęcia co właściwie robisz" − budujący komentarz. Napewno jesteś ekspertem w tych sprawach to
ci łatwiej jest. Niestety nie każdy ma taką ekspercką wiedze w danej dziedzinie. Więc jak nie
masz nic mądrego do napisania to lepiej pomiń bo po przeczytaniu takiego komentarza miałbym
ochote powiedzieć coś więcej, ale mnie cechuje to że nie staram sie ignorować niestosowne
komentarze i nie wdawać sie w głupie dysputy. Zapytałem bo chciałem sie tylko upewnić ale nie
spodziewałem sie natrafić na takiego eksperta. Więc jeśli twoja wiedza nie wykracza poza
przytoczony tu komentarz to lepiej pomiń, żebym następnym razem nie potraktował cie mocniej.
No chyba, że chcesz coś dodać, coś co ubogaci moją wiedze. Jeśli nie to dziękuje. Tyle z mojej
strony.
27 mar 21:31
wredulus_pospolitus:
Czy wiesz co oznacza zapis:
[ 3 1 2 | 4]
[ 0 1 0 | 1]
[ 1 1 2 | 6]

to nie jest 3,12 ; 0,10 ; 1,12
27 mar 21:42