trojkat
damian: hej ,czy mógł ktoś rozwiązać zadanie i wytłumaczyć obojętnie jakie z trójkątem w którym
obliczyć trzeba jakiś bok albo pole ze względu na podana albo wyskosc albo symetralna albo
dwusieczna
26 mar 21:29
Jolanta: Trójkąt ABC. Bok a=10cm ,b=7cm Oblicz długość c ,gdy odcinki AD i BD,wyznaczone przez
dwusieczna CD kąta C na boku AB ,różnią się o 2 cm
26 mar 21:46
Jolanta: Niestety nie narysuję,zrób rysunek i odezwij się
26 mar 21:50
Jolanta:

c=x+y z tw o dwusiecznej
bx=
ay
{y−x=2
{
7x=
10y
{y=2+x
{7y=10x
7(2+x)=10x 14+7x=10x 14=3x x=
143 y=
143+2=
203
c=
143+
203=
343 [cm]
26 mar 22:14
Jolanta: dwusiecznakata wewnetrznego trójkata dzieli przeciwległy bok w scisle okreslonych
proporcjachxy=ba
26 mar 22:44
wredulus_pospolitus:
A miałaś nie rysować
26 mar 22:45
Jolanta: Bo w telefonie mi nie wychodzi,ale wróciłam do domu 🙂
26 mar 23:50