zad
bombombmo:
Wyznaczyć wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej 𝑈 = 3𝑋 − 2𝑌 − 1, jeżeli zmienne X,
Y są
niezależne oraz 𝐸(𝑋) = −3; 𝐸(𝑌) = 4; 𝐷2(𝑋) = 0,5; 𝐷2(𝑌) = 2
26 mar 20:11
wredulus_pospolitus:
skoro X,Y niezależne to:
Var(3X − 2Y − 1) = Var(3X) − Var(2Y) − Var(1) = 9Var(X) − 4Var(Y) − 0 = ...
E(3X − 2Y − 1) = E(3X) − E(2Y) − E(1) = 3E(X) − 2E(Y) − 1 = ...
26 mar 20:37
wredulus_pospolitus:
uuu ... w wariancji chyba '+' były

... chyba na pewno nawet
26 mar 20:39
bombombmo: nie bardzo wiem w czym rzecz w tym zadaniu
wariancja to E(x2) − E2(x)
nie bardzo wiem jak to jest policzone
i czemu Var(3x) (wariancja?) to 9Var(x)
26 mar 21:17
wredulus_pospolitus:
Własności się kłaniają ... zajrzyj do notatek z wykładów

Tutaj masz policzyć wariancję z sumy/różnicy DWÓCH zmiennych ... stąd to 'odrobinkę' inaczej
wygląda.
26 mar 21:20
bombombmo: i pod Var(x) mam podstawic 𝐷(𝑋) = 0,5 ? a pod var(y) podstawic 2?
I dlaczego raz roznica raz suma? Od czego to zalezy
26 mar 21:30
wredulus_pospolitus:
Widzę, że jesteś typowym "zagubionym studentem", który nie ma pojęcia co się dzieje na
wykładach (o ile chodzisz na wykłady).
26 mar 21:37
wredulus_pospolitus:
Zanim przejdziemy do Wariancji ... pytanie czy rozumiesz i wiesz skąd tak rozpisana wartość
średnia
26 mar 21:38
bombombmo: ni mom pojecia
26 mar 21:54
wredulus_pospolitus:
zrobię tylko dla rozkładu dyskretnego ... nie chce mi się robić obu wersji
z definicji
E(X) = ∑
i x
ip
i tak

TAK

W takim razie:
E(X ± Y) = ∑
i (x
i ± y
i)*p
i = ∑
i x
ip
i ± ∑
i y
ip
i = E(X) ± E(Y)
pierwsza własność ... rozumiemy skąd

E(a*X) = ∑
i a*x
ip
i = a * ∑
i x
ip
i = a * E(X) ; gdzie 'a' to jakaś stała
druga własność ... rozumiemy skąd

E(a) = ∑
a*p
i = a * ∑
i p
i = a*1 = a
trzecia własność ... rozumiemy skąd

Przeczytaj ... przemyśl ... i zrozumiałe są dla Ciebie te przekształcenia
26 mar 22:01
bombombmo: tak szefie rozumiem tylko nie wiem czemu w wariancji ma sie dodawac jesli jest podstawowy wzor
𝑈 = 3𝑋 − 2𝑌 − 1
to nie powinno byc w obu odejmowania
26 mar 22:07
wredulus_pospolitus:
okey ... to skoro moment zwykły jest opanowany ... to możemy przejść do momentu centralnego, a
konkretniej do wariancji której się już doczekać nie możesz
1. Var(a*X) = E( (aX)
2) − (E(aX))
2 = ∑
i (ax
i)
2p
i − ( aE(X))
2 =
= a
2 ∑ x
i2p
i − a
2(E(X))
2 = a
2E(X
2) − a
2(E(X))
2 = a
2[ E(X
2) − (E(X))
2 ] =
a
2*Var(X)
czy to jest dla Ciebie jasne i oczywiste

Jeżeli tak ... to teraz wiesz skąd z Var(3X) mamy 9Var(X)
26 mar 22:13
bombombmo: no tak rozumiem te wygibasy
26 mar 22:20
wredulus_pospolitus:
2. Var(X ± Y) = E( (X ± Y)
2) − (E(X±Y))
2 = E(X
2 ±2XY + Y
2) − (E(X) ± E(Y))
2 =
= E(X
2) ±2E(XY) +E(Y
2) − [(E(X))
2 ± 2E(X)E(Y) + (E(Y))
2] =
= E(X
2) − (E(X))
2 + E(Y
2) − (E(Y))
2 ± 2[ E(XY) − E(X)E(Y)] = Var(X) + Var(Y) ±2cov(X,Y) =
(*)
gdy X,Y są niezależne to cov(X,Y) = 0 ... stąd:
(*) = Var(X)
+ Var(Y) <−−−− teraz wiesz dlaczego tutaj 'plusik' zawsze będzie

26 mar 22:21
bombombmo: ale skad te plusy tam w wariancji
26 mar 22:22
bombombmo: a wyslalem wiadomosc przed odswiezeniem strony
26 mar 22:23
wredulus_pospolitus:
I jedyną jeszcze własność jaką muszę Ci 'wykazać' to to, że:
Var(a) = E(a2) − (E(a))2 = a2 − (a)2 = 0
I już masz trzy właśności wariancji, które w tym zadaniu należy wykorzystać.
A te własności zapewne miałeś na wykładzie ... tylko z jakiegoś powodu nie masz notatek albo
nie wiesz gdzie tego szukać.
26 mar 22:24
wredulus_pospolitus:
A gdybyś się zastanowił czym tak naprawdę jest średnia wartość oraz wariancja ... to zapewne
potrafiłbyś sobie 'na chłopski rozum' odpowiedzieć dlaczego w wariancji będzie suma
wariancji.
26 mar 22:27
bombombmo: no wariancja to mowi jak bardzo skoncentrowane od sredniej sa wartosci wiec nie wiem w jaki
sposob ma to decydlwac czy bede dodawal czy odejmowal jakies czastki
26 mar 22:35
wredulus_pospolitus:
To już Tobie zostawię do zastanowienia się 'do poduszki' bądź na 'posiedzenie na tronie'
26 mar 22:40
wredulus_pospolitus:
kluczem tak naprawdę jest zrozumienie, że Var(−X) = Var(X) (ale dlaczego

)
26 mar 22:40