Zbadać zbieżność szeregu:
kOSTEK: Zbadać zbieżność szeregu:
∞
n=1
26 mar 11:31
wredulus_pospolitus:
tam jest 5n czy 5
n
26 mar 12:23
kOSTEK: 5n
26 mar 14:26
kOSTEK: Zrobilem cos takiego z kryterium Couchiego
∞
n=1
n−>
∞
n√3<=
n√2n+3n<=
n√2*3n⇒ 3*
n√2
Czyli zbiega w 3
Analogicznie z tym dolnym ktory zbiega w 5
Czyli wychodzi 3/5 => zbieżny
Dobrze?
26 mar 17:37
wredulus_pospolitus:
1. bez znaku '=' za sumą
2. warto podać kryterium z którego korzystasz
3. to 'analogicznie' warto zapisać bo sporo osób właśnie tutaj popełni błąd
4. niby policzyłeś granicę, ale nie zapisałeś jak to się ma do warunku, tylko od razu zapisałeś
wniosek
Podsumowując: Zamysł w porządku ... wykonanie 'na kolanie'.
26 mar 18:06