narysowanie
matematyk: Narysuj wykres :
f(x)= |2sin3x−1|+1
25 mar 09:49
wredulus_pospolitus:
przeskoczy kroki jeżeli potrafisz narysować funkcję po danym kroku:
krok 1: m(x) = sinx
| | 2 | |
krok 2: 'zagęszczamy' 3 krotnie (czyli okres będzie |
| π , a nie 2π) i mamy n(x) = sin(3x) |
| | 3 | |
krok 3: 'rozszerzamy' wykres po y'reku dwukrotnie (czyli minima i maksima będą równe 2, a nie
1) otrzymując k(x) = 2sin(3x)
krok 4: obniżamy wykres o 1 (uwaga −> miejsca zerowe warto sobie wyliczyć) otrzymując l(x) =
2sin(3x) − 1
krok 5: odbijamy wszystko co jest poniżej osi OX 'do góry' otrzymując p(x) = |2sin(3x) − 1|
krok 6: podnosimy wszystko o 1 otrzymując: f(x) = |2sin(3x) − 1| + 1
i gotowe
25 mar 09:59
Matematyk: A jest ktoś w stanie mi to narysować ?
25 mar 16:20
wredulus_pospolitus:
25 mar 17:53
Matematyk: A jak byśmy mieli narysować do każdego podpunktu wykres np. do sinx potem do sin(3x) pot mndo
2sin3x itp? Ktoś mógłby mi rozrysować to?
25 mar 19:06
wredulus_pospolitus:
m(x)
n(x)
k(x)
25 mar 19:13
wredulus_pospolitus:
k(x)
l(x)
25 mar 19:14
wredulus_pospolitus:
p(x)
f(x)
25 mar 19:15
wredulus_pospolitus:
wrzucanie tego wszystkiego na jeden wykres będzie tragedią, której nie będzie w stanie opanować
25 mar 19:16