analiza
kirsi: Korzystając z odpowiedniego kryterium zbadać zbieżność poniższych całek
∫(x6+x+2)1/5/√2x4−x3+2
całka na przedziale [3,∞)
25 mar 08:49
wredulus_pospolitus:
no dobrze ... to które kryterium byśmy tutaj mogli wybrać
25 mar 09:26
kirsi: próbowałam ilorazowym, możliwe że źle dobrałam funkcje ale nie spełnił mi się wtedy warunek
k<∞, więc może jednak porównawcze, ale nie mam pomysłu z której strony ograniczyć i jaką
funkcją
25 mar 09:38
wredulus_pospolitus:
ja bym robił porównawczym
ale zanim do tego −−−> uważasz, że ta całka będzie zbieżna czy też nie
25 mar 10:05
kirsi: hmm raczej nie będzie zbieżna
25 mar 10:15
wredulus_pospolitus:
jasne ... nie będzie ... a to widać 'na pierwszy rzut oka'
ponieważ 'wiodące elementy w liczniku i mianowniku to:
| | 1 | |
5√x6 i √x4 co daje nam |
| natomiast 4/5 ≤ 1 −−−> nie będzie zbieżności |
| | x4/5 | |
no to (przynajmniej podejrzewając co ma wyjść), możemy od razu szacować od dołu:
dla x> 3:
| 5√x6 +x +2 | | 5√x6 + 0 + 0 | |
| ≥ |
| = |
| √2x4 − x3 + 2 | | √2x4 − 0 + x4 | |
| | x6/5 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| ≥ |
| |
| | √3*x2 | | √3x4/5 | | √3*x | |
wniosek ...
25 mar 10:28
kirsi: całka z 1/(√3x4/5) jest rozbieżna do ∞ więc i badana całka jest, dzięki wielkie wszytko
jasne. Mam jeszcze pytanie co w takim przypadku ∫(1−2x)x [1,∞) gdy nie da się znależź
funkcji pierwotnej (chyba że może się jednak da..)
25 mar 11:26
wredulus_pospolitus:
jak się nie da
25 mar 11:53
wredulus_pospolitus:
oczywiście −−−> limx−> +∞
25 mar 11:54
wredulus_pospolitus:
(1− 2/x)x ≥ e−2
25 mar 11:55