Znajdź wszystkie trójki liczb naturalnych
KAROLINA: Znajdź wszystkie trójki liczb naturalnych (a, b, k), gdzie a jest największym dzielnikiem b
oraz b jest największym dzielnikiem pewnej liczby równej 216k, gdzie k jest liczbą pierwszą
większą od 17, które spełniają układ rownań:
(a−1)a + (b−1)b − 6(a(b−1) − b(a−1)) = 7775k
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać i co to wogle jest
24 mar 18:39
KAROLINA: (a−1)a + (b−1)b − 6(ab−1 − ba−1) = 7775k
Poprawione
24 mar 18:41
wredulus_pospolitus:
i nagle pojawia Ci się tylko jeden parametr w tym równaniu
24 mar 18:46
KAROLINA: No tak ale wątpię że to coś da bo to jak patrzę na to równanie to odechciewa mi się żyć
24 mar 18:51
wredulus_pospolitus:
a skąd masz to zadanie? W ramach czego dostałaś takie zadanie
24 mar 19:06
KAROLINA: Zadanie od nauczycielki na weekend
24 mar 19:08
KAROLINA: Przygotowania do OMJ
24 mar 19:08
wredulus_pospolitus:
chwila ... jest podane, że
a jest największym dzielnikiem b
b jest największym dzielnikiem k

Dokładnie tak
24 mar 19:17
wredulus_pospolitus:
tfu ... nie k tylko 216k
24 mar 19:18
KAROLINA: czyliii

24 mar 19:21
wredulus_pospolitus:
Ja się pytam czy DOKŁADNIE tak jest napisane
24 mar 19:21
KAROLINA: Tak dokładnie tak, chyba że źle zapisałam, ale raczej nie
24 mar 19:25
wredulus_pospolitus:
Czy zinterpretuję to jako największy dzielnik (czyli jest to liczba którą mamy dzielić), czy
największy dzielnik mniejszy od liczby dzielonej (czyli to co podałem wyżej).
To możemy pokazać, że lewa strona będzie liczbą parzystą,
Podczas gdy prawa strona będzie iloczynem dwóch liczb nieparzystych, więc będzie liczbą
nieparzystą.
24 mar 19:26
wredulus_pospolitus:
W efekcie −−− to równanie NIE MA rozwiązań.
24 mar 19:26
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
L = nieparzysta + nieparzysta − parzysta*(
cokolwiek) = parzysta − parzysta = parzysta
P = nieparzysta * nieparzysta = nieparzysta
L ≠ P
24 mar 19:27
KAROLINA: Oo na to bym nie wpadła
Fajne zadanie dziękuję bardzo za pomoc <3
24 mar 19:30
wredulus_pospolitus:
Szczerze ... gdybyś nie powiedziała, że chodzi o OMJ to bym się nie zastanawiał nad tym,
tylko próbował to jakoś rozwiązać.
A ów J dało mi do myślenia −−− za trudne zadanie dla podstawówki, aby to próbować rozbić,
więc trza patrzeć na jakiś prosty sposób poradzenia sobie z tym problemem.
24 mar 19:32