wartość k
002: W kwadracie dwa równoległe boki wydłużono o 20%, a pozostałe dwa skrócono o k%. Pole powstałego
prostokąta jest o 14%
większe od pola kwadratu. Podaj wartość liczby k.
24 mar 15:01
wredulus_pospolitus:
| | 1.14 | |
1.2x*(1−a)y = 1.14*xy −−−> 1−a = |
| −−−> a =  −−−> k = 100a =  |
| | 1.2 | |
24 mar 15:24
.: myślenie nie boli
24 mar 15:25
wredulus_pospolitus:
to nawet zrobiona została wersja bardziej ogólna ... czyli startowaliśmy od prostokąta, a nie
kwadratu (wtedy zamiast 'y' piszesz 'x')
24 mar 15:25
Jolanta: P
1=x
2
P
2=(x+20%x)(x−k%x)=x
2+14%x
2
1,2x(x−k%x)=1,14x
2
1,2x
2(1−k/100)=1,14x
2
5=k
24 mar 23:08