pomocy
002: W sklepie z owocami pojawiła się bardzo duża promocja na pomarańcze. Właściciel baru ze
świeżymi sokami postanowił skorzystać z okazji i kupić zapas pomarańczy na soki. Na ten cel
przewidział pewien budżet. Gdyby kupił 25 kg tych owoców, to zostałoby mu 16 zł, a gdyby kupił
10 kg, to zostałoby mu 31 zł. Oblicz, ile kosztuje 1 kg pomarańczy w promocyjnej cenie/
24 mar 14:08
wredulus_pospolitus:
różnica w kg pomiędzy zakupami: 25 − 10 = 15 kg
różnica w pieniądzach jakie zostaną w kieszeni: 16 − 31 = −15 zł
| 15 kg | |
| = 1 kg/zł <−−− cena pomarańczy |
| 15 zł | |
24 mar 14:18
002: dziękuje
24 mar 15:01