zadania z teorii liczb
slon: 1) wykaz, ze 120 | x
5 − x, dla każdego nieparzystego x
| | | |
2) znajdz wzsystkie liczby n takie, ze n | | |
| | |
3) wykaz, ze a
n − b
n = (a−b)(a
n−1 + ... + b
n−1)
prosze o podpowiedzi
23 mar 20:48
wredulus_pospolitus:
(2k+1)5 − (2k+1) = (2k+1)[ (2k+1)4 − 1] = (2k+1){ [(2k+1)2 − 1]*[(2k+1)2 + 1] } =
= (2k+1)(2k+1 − 1)(2k+1+1)[ (2k+1)2 + 1] = (2k)(2k+1)(2k+2)*[ (2k+1)2 + 1]
i teraz ...
a) jedna z trójki: 2k , 2k+1 , 2k+2 będzie podzielna przez 3
b) jedna z dwójki: 2k , 2k+2 będzie podzielna przez 4 (a druga przez 2) ... więc ich iloczyn
podzielny przez 8
c) jeżeli żadna z trójki: 2k, 2k+1 , 2k+2 NIE JEST podzielna przez 5 ... to znaczy 2k+1 = 10m +
3 lub 10m − 3
zauważ, że (10m ±3)2 + 1 = 100m2 ± 60m + 9 + 1 = 10(10m2 ± 6m + 1) <−−− więc wtedy
(2k+1)2 + 1 jest podzielna przez 5.
3*8*5 = 120
c.n.w.
23 mar 22:22
slon: "to znaczy 2k+1 = 10m +
3 lub 10m − 3"
czemu akurat 10m +− 3?
dlaczego nie 5m +− 3?
rownie dobrze mogloby byc 10m +− 7
23 mar 22:41
wredulus_pospolitus:
10m + 7 = 10(m+1) − 10 + 7 = 10(m+1) − 3
10m − 7 = 10 (m−1) + 10 − 7 = 10(m−1) + 3
więc patrząc na reszty ... zapisanie 10m +7 bądź 10m − 3 znaczy dokładnie to samo
tak samo 10m+3 bądź 10m − 7
23 mar 22:46
wredulus_pospolitus:
5m+3 akurat nie może być .. bo:
1. 5m+3 NIE MUSI być liczbą nieparzystą
2. może być wtedy także 5m+2 w takim zapisie
wtedy jeden z tych zapisów jest równy 2k+1 .... możesz tak zrobić ... na to samo wyjdzie.
23 mar 22:48
Eta:
Można też tak;
L= x(x−1)(x+1)(x2+1) = x(x−1)(x+1)[(x2−4)+5] = x(x−1)(x+1) [(x−2)(x+2)+5)
L=(x−2)(x−1)x(x+1)(x+2) +5x(x−1)(x+1)
==============================
składnik (x−2)(x−1)x(x+1)(x+2) podzielna przez 5 i podzielna przez 6 więc podzielna
przez 30
dla x= 2k+1 mamy dodatkowo podzielność przez 4
więc podzielna przez 120
składnik 5x(x−1)(x+1) podzielna przez 5 i 6 i dla x= 2k+1 podzielna przez 4
więc podzielna przez 120
to L podzielna przez 120
co kończy dowód
23 mar 23:02
blug: okej dzieki a zadanie 2 i 3?
24 mar 10:43
wredulus_pospolitus:
2.
| | | | n(n−1)(n−2) | |
n | | = |
| ⇔ 3 | (n−1) ∨ 3 | (n−2) |
| | | 2*3 | |
pytanie bonusowe −−−> dlaczego nie interesuje mnie podzielność przez 2
24 mar 13:51