matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt i dwusieczna
Haaaaaaanka:
Dwusieczna CD dzieli trójkąt ABC na trójkąty ADC i CDB, których stosunek pół jest równy 2:3. Zatem: A. |AD| : |AB|= 2:5 B. |AD| : |AB| = 4 : 25 C. |AD| : |DB| = 4:9 D. |AD| : |DB| =
√
2
:
√
3
8 mar 20:49