Szerego
Michal: Dany jest trójkąt równoboczny T1 o boku a. W ten trójkąt wpisujemy trójkąt równoboczny T2 tak,
że każdy wierzchołek trójkąta T2 należy do innego boku trójkąta T1 i kąt ostry α między bokami
trójkątów T1 i T2 wynosi 30◦. W ten trójkąt wpisujemy analogicznie trójkąt T3, itd. .Ile wynosi
suma
nieskończonego ciągu pól wszystkich utworzonych w ten sposób trójkątów?
22 mar 19:46
mam pytanie:

S=a+2/3a+4/9a+8/27a+...
22 mar 19:59
mam pytanie: oj pomyłka
S=a+a
√3/3+a/2+a
√3/4 +3/8a+...
a
1=a q=
√3/2
| | a | | a | | 2a | | 2+√3 | |
s= |
| = |
| = |
| * |
| =2a(2+√3) |
| | 1−√3{2} | | (2−√3)/2 | | 2−√3 | | 2+√3 | |
22 mar 20:05
22 mar 20:17
kerajs:
| | a2√3 | | a2√3 | | 3 | |
S= |
| (1+q2+(q2)2+(q2)3+....)= |
| * |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
22 mar 20:42