Dowód teoria liczb
lalal: Udowodnij, że jeśli liczba całkowita dodania M dzieli a−b to M2 dzieli aM − bM
22 mar 16:32
kerajs:
1.
M=1 jest przypadkiem trywialnym.
2.
M>1
Skoro a−b dzieli się przez M to a=kM+r oraz b=nM+r
| | | |
aM=(kM+r )M=M2(....) + | kMrM−1+rM=M2(...)+kM2rM−1+rM |
| | |
| | | |
bM=(nM+r )M=M2(....) + | nMrM−1+rM=M2(...)+nM2rM−1+rM |
| | |
a
M−b
m=(M
2(...)+kM
2r
M−1+r
M)−(M
2(...)+nM
2r
M−1+r
M)=M
2(...)
22 mar 20:38
Adamm:
am − bm = (a−b)(am−1+...+bm−1)
Drugie wyrażenie = mam−1 = 0 (mod m)
24 mar 04:31