Trójkąt w uk. współ
Julka: Dany jest Δ równoramienny o wierz. A3,5),B(5,1),C(7,3). Napisz równanie wysokości opadającej z
wierz. A
Na początek policzyłam prostą AD korzystając z danych boku BC i mam y=2x−5
Później środek BC i mam s(6,2)
i z tego równanie prostej y=−1/2x+5
czy taki tok rozumowania jest dobry?
22 mar 10:18
wredulus_pospolitus:
wyznaczenie punktu D jest całkowicie zbyteczne (a co jeżeli miałabyś podać wysokość opuszczona
z wierzchołka B, gdzie wtedy wysokość nie opadałaby na środek AC).
1. Wyznaczasz prostą BC (i tak to robisz)
2. wyznaczasz PROSTOPADŁĄ do niej przechodzącą przez punkt A (warunek na prostopadłość dwóch
prostych a1 * a2 = −1 gdzie a1, a2 współczynniki kierunkowe prostych)
I koniec
22 mar 10:31
wredulus_pospolitus:
i pragnę zauważyć, że y = −1/2 x + 5 NIE PRZECHODZI przez punkt A(3,5)
zauważ, że 5
≠ −3/2 + 5
22 mar 10:32
wredulus_pospolitus:
masz błędnie wyznaczoną prostą przechodzącą przez BC

przez B i C przechodzi prosta y =
x − 4
22 mar 10:38
an:
D=(6,2) jako środek BC, następnie prostą przechodzącą przez AD y=8−x, na której leży
wysokość określona w zadaniu.
22 mar 19:21