Punkty wspolne prosta i okrąg
Julka: Dostałam do policzenia współrzędnych przecięcia prostej i okręgu.
(x+1)2+(y−1)2=5
3y−x=15 −−−> tu wyznaczyłam x= 3y−15
podstawiłam do równania okręgu i Δ=−1 czy to jest możliwe?
Dalej nie policzę
Proszę o sprawdzenie
22 mar 09:56
22 mar 10:02
wredulus_pospolitus:
Czy miałaś wzór na odległość punktu od prostej

Jeżeli tak ... to gdy wyjdzie Ci Δ<0 to warto zabrać się za ten wzór, i policzyć odległość
środka okręgu od danej prostej.
Pokazać, że ta odległość jest większa od r =
√5, związku z tym nie ma punktów wspólnych
22 mar 10:04
Julka: Nie , ja liczyłam tak jak w szkole
sprowadzamy do równania kwadratowego i dalej jak wyzej
22 mar 10:13
wredulus_pospolitus:
Ja Ci podaję 'co dalej zrobić' w celu sprawdzenia czy "cholera, może błąd zrobiłam".
Sprawdzenie odległości punktu (środka okręgu) od prostej nie da Ci rozwiązania jakiego szukasz,
ale odpowie Ci na pytanie czy będą wtedy:
a. 2 punkty (gdy odległość < r)
b. 1 punkt (gdy odległość = r)
c. 0 punktów (gdy odległość > r)
22 mar 10:35
Julka: Faktycznie lepszy sposób i wyszło na moje
Dzięki za pomoc
22 mar 10:44