Równoległobok w UK. Współrzędnych
Halinka : Oblicz pole równoległoboku o wierzchołkach w punktach A=(1,1), B=(6,2) C=(7,4) D=(2,3)
Obliczamy z rysunku długość podstawy IABI=√26.
Proszę o podpowiedź jak teraz policzyć wysokość ? Na rysunku tworzy Δ prostokątny
22 mar 09:35
.: UWAGA

Nie patrzyłem jak wyglądaja te punkty względem siebie.
Łatwiej i szybciej powinno być 'obudowanie' tego równoległoboku trójkąta i prostokątnym, tak
aby uzyskać do policzenia pole prostokąta − pola trójkątów prostokatnych
22 mar 09:39
Halinka : Niestety nie potrafię tu narysować tego równoległoboku
22 mar 09:46
Halinka : Wg mojego rysunku wysokość spada z D na IAB)I
22 mar 09:47
wredulus_pospolitus:

Takie obudowanie daje Ci proste rachunki:
P
0 (duży prostokąt) = 6*3 = ...
P
3 = P
4 = 1*1
P
rownolegloboku = P
0 − (P
1+P
2+P
3+P
4+P
5+P
6) = ...
22 mar 10:09
wredulus_pospolitus:
Trzeba sobie ułatwiać życie, jak tylko jest to możliwe
22 mar 10:10
Halinka: Dziękuję ,zobaczymy czy to mojemu nauczycielowi wystarczy
22 mar 10:12
wredulus_pospolitus:
Podejrzewam, że nawet to właśnie by traktował jako rozwiązanie którego chce
22 mar 10:27
chichi:
P.S. ciekawie liczysz P
5 @
wredulus
22 mar 13:37
Kacper: Jak już chcemy łatwo, to po kratkach
Pozdrawiam
24 mar 20:22