prawdopodobieństwo
krokodyl: Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 100 losujemy jedną liczbę Obliczyć prawdopodobieństwo
tego że jest to liczba podzielna przez dwa lub przez trzy lub przez sześć
https://ibb.co/zZVQQLZ dlaczego tutaj an przy podzielności przez 3 jest równe 99 a nie sto
i to samo przy podzielności przez 6
20 mar 19:53
krokodyl: i jak to obliczyć?
20 mar 19:56
wredulus_pospolitus:
A jaka jest największa liczba naturalna NIE WIĘKSZA niż 100, która jest podzielna przez 3
20 mar 20:06
wredulus_pospolitus:
A czemu nie pytasz się dlaczego ostatnim wyrazem ciągu przy podzielności przez 6 nie jest 100
tylko 96
20 mar 20:08
krokodyl: 99 ale jak to szybko obliczyć żeby nie sprawdzać wszystkich liczb?
20 mar 20:20
wredulus_pospolitus:
abstrahując od podzielności przez podstawowe liczby (np. przez 3 −> suma cyfr podzielna przez
3).
To po prostu bierzesz do łapki kalkulator (masz kalkulator na zajęciach, prawda

) i dzielisz
100/3 jest reszta ... patrzysz jaka liczba całkowita jest ... 33 ... i robisz 33*3 = 99
gotowe
Inny przykład: 12'549 / 43 = 291,83.... no to bierzemy 291 * 43 = 12'513 i gotowe.
20 mar 20:26
wredulus_pospolitus:
analogicznie można zrobić dla 'najmniejszej' liczby jeżeli nie startujemy od n=1.
Najmniejsza nie mniejsza niż 12'549 podzielna przez 43 to będzie:
12549 / 43 = 291.83 −−−> (291+1)*43 = 12'556 i gotowe. 5 Sekund Ci to zajmuje.
20 mar 20:29
krokodyl: Ze zbioru liczb naturalnych od 151 do 250 losujemy jedną liczbę znaleźć prawdopodobieństwo że
jest to liczba podzielna przez trzy lub siedem lub dziesięć a tuaj jak obliczyć a1 w
podzielności przez 3
ja to robiłam tak 151/3=50(3)i 3*50=150 i nie wychodzi
20 mar 20:43
wredulus_pospolitus:
Krokodylku ... a jeszcze raz spojrzyj dokładnie co ja zrobiłem
20 mar 20:51
krokodyl: ok trzeba dodać 1
20 mar 20:52
Iryt:
Liczba jest podzielna przez 3 jeśli suma cyfr jest podzielna przez 3.
100 − suma cyfr=1− liczba nie jest podzielna przez 3
99 − suma cyfr=18 to liczba podzielna przez 3
an=99
151− suma cyfr=7
151+2=153− suma cyfr=9 to liczba podzielna przez 3
a1=153
250− suma cyfr 7 ,
249−suma cyfr=15 to liczba jest podzielna przez 3
an=249
20 mar 23:20