Udowodnij, że: a) suma trzech kolejnych liczb parzystych jest liczbą parzystą
002: Bardzo proszę o pomoc


Udowodnij, że:
a) suma trzech kolejnych liczb parzystych jest liczbą parzystą,
b) suma liczby parzystej i występującej po niej liczby nieparzystej jest liczbą nieparzystą,
c) iloczyn liczby podzielnej przez 3 oraz liczby podzielnej przez 4 jest liczbą podzielną przez
6,
d) iloczyn liczby parzystej i nieparzystej jest liczbą parzystą,
e) iloczyn dwóch liczb nieparzystych jest liczbą nieparzystą,
f) iloczyn liczby, która przy dzieleniu przez 2 daje resztę 1 oraz następującej po niej liczby
parzystej, daje liczbę parzystą
20 mar 15:16
.:
(a) (2n−2) + 2n + (2n+2) = 6n = 2(3n) = 2k
(b) przeczytaj co napisałeś i popraw
(c) 3n*4k = 12(n*k) = 6(2nk) = 6m
(d) 2n * (2k+1) = 2(2nk + n) = 2m
(e) (2n+1)(2k+1) = 4nk +2(n+k) + 1 = 2(2nk +n +k) + 1 = 2m +1
(f) (2n+1)(2n+2) = 2[(n+1)(2n+1)] = 2m
20 mar 15:25
.:
(b) to ja źle przeczytalem
2n + (2n+1) = 2(2n) +1 = 2m +1
20 mar 15:26
chichi:
(a) 2n + (2n + 2) + (2n + 4) = ...
(b) 2n + (2n + 1) = ...
(c) 3n * 4m = ...
(d) 2n * (2m + 1) = ...
(e) (2n + 1)(2m + 1) = ...
(f) (2n + 1)(2n + 2) = ...
n,m ∊ ℤ
20 mar 15:27
majza.eu: Przyjąłem założenia, że n i k są dowolnymi liczbami całkowitymi.
a) Badamy wyrażenie n(n+1)(n+2).
Wśród trzech kolejnych liczb naturalnych co najmniej jedna z nich musi być parzysta.
Iloczyn dowolnej liczby całkowitej i liczby parzystej będzie parzysty
ckd.
b) 2n + (2n+1) = 4n+1
Suma liczby parzystej (4n) i nieparzystej (1) będzie liczbą nieparzystą
ckd.
c) 3n * 4k = 12*n*k = 6 * (2 * n * k)
ckd.
d) 2n * (2k+1) = 4nk + 2n = 2 * (nk +n)
ckd.
e) (2n + 1) * (2k+1) = 4nk + 2k + 2n + 1 = 2 *(2nk + k + n) + 1
Liczba 2*(2nk+k+n) jest parzysta. Liczba 1 jest nieparzysta. Suma liczby parzystej i
nieparzystej w rezultacie daje wynik nieparzysty.
ckd.
f) (2n+1) * (2n+2) = 4n
2 + 2n + 2n + 2 = 4n
2 + 4n + 2= 2*(2n
2 + 2n + 1)
ckd.
Polecam się na przyszłość

majza.eu
20 mar 15:32
majza.eu: W (a) pomyłka, bo nie doczytałem, że kolejne liczby parzyste mają być, ale ktoś już mnie z
odpowiedzią ubiegł.
20 mar 15:35
chichi:
za te podpunkty a,d,f w szczególności nie polecam na przyszlosc. marnujesz nasz czas robiąc
sobie tu autoreklamy, nie pozdrawiam
20 mar 15:36
majza.eu: Fakt, pisane na kolanie w kolejce w przychodni, nie wiedziałem, że tu się nie da edytować
wiadomości. Myślę, że każdy kto umie mnożyć i dodawać znajdzie pomyłki w tych podpunktach,
dzięki za ich wyłapanie. Nie rozumiem jedynie Twojej agresji, intencje miałem dobre, chciałem
pomóc. Pozdrawiam Cię ciepło
21 mar 13:47