Uzasadnij, że N jest potęgą dwójki
blug: Liczby a, N są całkowite dodatnie, przy czym a > 1. Uzasadnij, ze jeżeli aN +1 jest pierwsza,
to N jest potęgą dwójki.
Doszedlem do tego ze a oraz N są parzyste, nie mam pomysłu co dalej
20 mar 09:33
wredulus_pospolitus:
doszedłeś do etapu, aby a
N + 1 mogła być liczbą pierwszą to muszą zostać spełnione dwa
warunki:
a jest liczbą parzystą, N jest liczbą parzystą.
Na takim etapie obecnie jesteś

jeżeli tak, to zauważ, że:
a
2k*nieparzysta + 1 = (a
2k)
nieparzysta + 1 = parzysta
nieparzysta + 1
wniosek
20 mar 09:41
blug: hmm, srednio rozumiem jezeli mam byc szczery
20 mar 10:50
wredulus_pospolitus:
Czy wykazałeś, że aby liczba a
N + 1 była pierwsza to zarówno a jak i N musi być liczbą
parzystą

Tak czy nie
20 mar 10:54
blug: tak, a jest parzyste, bo aN + 1 musi być nieparzyste, a liczba parzysta do n−tej potęgi jest
zawsze liczbą parzystą
a N jest parzyste, gdyż nie zachodzi równość aN + 1N = (a+1)(...), gdyż jest to liczba
pierwsza a wyrażenia w obu nawiasach są większe od 1
20 mar 11:32
wredulus_pospolitus:
skoro wiemy, że aby wyrażenie a
N + 1 było liczbą pierwszą to zarówno a jak i N musi być liczbą
parzystą to:
i teraz robimy dowód nie wprost:
zapiszmy N = 2
k*n gdzie NWD(n,2) = 1 , n > 1 (czyli n jest liczbą nieparzystą)
a
N + 1 = a
2k*n + 1 = (a
2k)
n + 1 = // b = a
2k // = b
n + 1 to także musi być
liczba pierwsza, tak

Tak.
Ale o ile b nadal jest liczbą parzystą, o tyle n już nią nie jest. Więc na mocy tego co na
początku wykazałeś ... liczba b
n + 1 NIE MOŻE być liczbą pierwszą
sprzeczność i po sprawie
20 mar 11:46
blug: Rozumiem juz dzięki wielkie
20 mar 11:59