tw Pitagorasa
Basiaaa: Na płaszczyznie dane są punkty A, B, C, D. Punkt B jest środkiem AC oraz AB=BC=BD=17 i AD=16.
Oblicz długość odcinka CD
18 mar 13:27
wredulus_pospolitus:

h
2 + y
2 = 16
2
h
2 + (17−y)
2 = 17
2
z tego układu równań wyliczamy y i h
a następnie wstawiamy do:
x
2 = (17 + 17 −y)
2 + h
2
i obliczamy x
18 mar 13:36
wredulus_pospolitus:
zalecam w tym układzie zrobić: równanie (2) − równanie (1) (oczywiście 'stronami')
18 mar 13:43
an:

Wystarczy Pitagoras i po ptokach
∡ADC=90
o jak widać na rysunku
DC=30
18 mar 14:22
Basiaaa: skąd wiadomo że ten kąt ADC jest prosty? nie rozumiem
18 mar 20:07
chichi:
bo jest to kąt wpisany oparty na średnicy
18 mar 20:11
Basiaaa: racja, gafa ze mnie haha, dzięki
18 mar 20:15
Mila:
Do Basi
Jeżeli środkowa trójkąta jest równa połowie boku do którego została poprowadzona
to trójkąt jest prostokątny.
18 mar 20:44