prawdopodobieństwo
krokodyl: Pięćdziesięciu polityków zasiada do obrad przy okrągłym stole. Zakładamy ze uczestnicy
negocjacji losują numerowane krzesła. Jakie jest prawdopodobienstwo tego ze prezes i dwóch
wiceprezesów jednego z ugrupowań politycznych usiądą obok siebie ?
może ktoś rozrysować tą sytuację?
18 mar 11:52
wredulus_pospolitus:

Zakładam, że stół ma 50 miejsc.
mają zasiąść obok siebie (nie jest podane w jakiej kolejności).
Więc:
prezes wybiera numer 50 możliwości
wice nr 1 wybiera jeden z dwóch numerów obok prezesa − 2 możliwości
wice nr 2 wybiera jeden z dwóch numerów obok kolegów − 2 możliwości
+
prezes wybiera numer 50 możliwości
wice nr 1 wybiera jeden z dwóch numerów 'o jeden dalej' od prezesa − 2 możliwości
wice nr 2 wybiera miejsce pomiędzy nimi − 1 możliwość
| | 50*2*2 + 50*2*1 | |
P(A) = |
| |
| | 50*49*48 | |
18 mar 12:17
kerajs:
Prezes wykorzystał swoje układy i wraz z wiceprezesami losują miejsca jako pierwsi.
Prezes losuje i siada na wylosowanym miejscu. Lepszy wice losuje jako drugi i:
a) na miejsce obok prezesa ma szanse 2/49, a wtedy gorszy wice na odpowiednie miejsce ma 2/48
szansy
b) na miejsce odległe o dwa od prezesa ma szanse 2/49, a wtedy gorszy wice na odpowiednie
miejsce ma 1/48 szansy
| | 2 | 2 | | 2 | 1 | | 6 | |
P= |
|
| + |
|
| = |
| |
| | 49 | 48 | | 49 | 48 | | 48*49 | |
18 mar 12:28
krokodyl: | | 3!*47!*50 | |
w odpowiedziach mam |
| |
| | 50! | |
a w drugim zadaniu sześcioosobowa grupa dzieci o wyrównanych umiejętnościach pływackich
bierze udział w wyścigu na 50m Można założyć że kolejność na mecie jest zupełnie przypadkowa
zależna od chwilowej dyspozycji uczestników Jakie jest prawdopodobieństwo że Jaś i Małgosia
ukończą wyścig zajmując dwie kolejne lokaty(nie zostaną przez nikogo przedzieleni)
| | 2!*4!*5 | |
odp |
| i mam pytanie skoro to są analogiczne zadania to dlaczego w pierwszym jest |
| | 6! | |
razy 50 w liczniku i 50! w mianowniku a nie *49
18 mar 12:47
wredulus_pospolitus:
Krokodyl −−− te trzy wyniki są sobie równe
18 mar 12:51
krokodyl: wiem ale najłatwiej mi tym sposobem z książki bo to drugie zadanie zrobiłam tylko prościej
było to
rozrysować a tutaj w pierwszym mam problem i nie rozumiem tej części z 12:47
18 mar 12:55
wredulus_pospolitus:
różnica jest taka pomiędzy tymi zadaniami ... że w pierwszym mamy okrągły stół.
I 3 miejsca zajmowane przez jednopartyjnych możemy rozważać w ten sposób (i tak zrobił autor
zadania).
Losujemy miejsce i dwa na prawo od niego −−− te trzy miejsca będą zajmowane przez nich na 3!
sposobów (permutacja 3 osób).
Jako, że stół jest okrągły to ów 3 miejsca można wybrać na 50 sposobów (bo od {1,2,3} do
{50,1,2})
W drugim zadaniu masz 'początek' (pierwszy) i 'koniec' (ostatni) w wyścigu.
związku z tym nie ma możliwości aby zajęcie 6 i 1 miejsca było takim, że Jaś i Małgosia zajęli
dwie kolejne lokaty.
Takich układów mamy 5 ({1,2} , {2,3} ,...,{5,6}) stąd '5' w liczniku.
18 mar 12:56
krokodyl: dzięki już rozumiem a mam jeszcze jedno zadanie Obliczyć prawdopodobieństwo tego że trzy
losowo
wybrane wierzchołki sześcianu tworzą trójkąt równoboczny
odp |A|=8 omega=(8)
(3)
18 mar 13:04
wredulus_pospolitus:
ogólnie wzór można zapisać:
| | n*(n−k)!*k! | | n | |
P(A) = |
| = |
| przy okrągłym stole |
| | n! | | | |
| | (n−k+1)*(n−k)!*k! | | n−k+1 | |
P(B) = |
| = |
| przy ławce, kolejce, jakiejkolwiek |
| | n! | | | |
linii/sznurku rzeczy/ludzi
gdzie:
n −−− ogólna liczba rzeczy i miejsc

k −−− liczba rzeczy lub ludzi, które mają być 'obok siebie'
18 mar 13:05
wredulus_pospolitus:
| | | |
rozumiem, że |Ω| = | tak  Jeżeli tak, to tak  |
| | |
18 mar 13:08
krokodyl: Ale dlaczego |A|=8 jak wybieramy trzy wierzchołki a nie osiem?
18 mar 13:12
wredulus_pospolitus:
bo tylko 8 trójkątów równobocznych można utworzyć
18 mar 13:23
krokodyl: już rozumiem dzięki
18 mar 13:23