Udowodnić, że liczby są wymierne
galanonim: Liczby a, b, √a + √b − 2√ab są wymierne
Udowodnić, że liczby √a oraz √b są wymierne
17 mar 19:37
wredulus_pospolitus:
(√a + √b − 2√ab)2 = a + b + 4ab + 2√ab − 2√ab(√a + √b) wymierne
więc także: a + b + 4ab + 2√ab − 2√ab(√a + √b) + 2ab =
= a + b + 4ab + 2√ab − 2√ab(√a + √b − 2√ab) =
= a + b + 4ab + 2√ab( 1 − (√a + √b − 2√ab) ) wymierne
zauważmy, że:
a , b , 4ab oraz 1 i √a + √b − 2√ab wymierne ... więc także 2√ab wymierne
zawiązku z tym √a + √b wymierne
√a + √b − 2√ab + a + b = √a + √b + (√a − √b)2 = √a + √b + (√a − √b)(√a
+ √b) wymierne
skoro √a + √b także jest wymierne ... w takim razie także √a − √b jest wymierne
w takim razie √a + √b + (√a − √b) = 2√a jest wymierne (więc √a także wymierne)
w takim razie √a + √b − (√a − √b) = 2√b jest wymierne (więc √b także wymierne)
c.n.w.
17 mar 20:36
wredulus_pospolitus:
zapewne można o wiele krócej, ale nie chce mi się zbytnio nad tym siedzieć
17 mar 20:36