matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Zadanie na dowodzenie
SmutnyTechnik:
Wykaż, że dla każdej liczny naturalnej n, liczba 6n
2
+9n+8 przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2.
17 mar 17:29
mat3:
L= 6n
2
+9n+6+2 = 3(2n
2
+3n+2) +2 = 3k+2
17 mar 17:33