Prędkość droga czas
Renia: Pierwszą część drogi z parkingu do schroniska górskiego Kacper pokonał z prędkością 32 m/min.
Pokonanie drugiej części z prędkościa 5 km/h zajęło mu 24 minuty. Ile czasu zajęła mu droga z
parkingu do schroniska jeżeli wiadomo że druga część drogi była dwa razy krótsza od pierwszej.
17 mar 10:02
Jolanta: S=Vt
S
1=2*S
2=2*2km=4km
| | 32m | | 0,032km | | km | |
V1= |
| = |
| =0,032*60 |
| = spróbuj dalej |
| | min | | (1\60)h | | h | |
17 mar 11:39
mam pytanie: druga część została pokonana z prędkością
5 kilometrów na godzinę czyli (dzielimy przez 5)
1 kilometr na 12 minut czyli (mnożymy przez 2)
2 kilometry w 24 minuty
druga część była dwa razy krótsza od pierwszej czyli pierwsza jest dwa razy dłuższa niż 2km
czyli jest 4 km
32metry w ciągu minuty a mamy do przejscią 4 km czyli 4000 m
32 metry 1 minuta
4 metry 1/8 minuty
4000 metrów 1000/8 minuty czyli 125 minut
4km przeszedł w 2h i 5 minut
razem cała droga zajęła mu
24 minyty i 2 godziny i 5 minut czyli razem 2 godziny 29 minut
17 mar 13:43
Jolanta: V
1=1,92 km/h
| | S1 | | 4km | | 400 | | 16 | | 1 | | 1*60 | |
t1= |
| = |
| = |
| h=2 |
| h= 2 |
| h=2h |
| min= 2h5min |
| | V1 | | 1,92km/h | | 192 | | 192 | | 12 | | 12 | |
17 mar 18:14