qew
witold: ∫x14 ln2x dx
f(x) = ln2x
f'(x) = 1/x
g'(x) = x14
g(x) = 14x13
i chcialem to liczyc z czesci
ln2x * 14x13 − ∫ (1/x)*14x13
Ale nie wiem czemu jest zly wynil
16 mar 17:57
ABC:
| | 1 | |
bo jeśli g'(x)=x14 to g(x)= |
| x15 |
| | 15 | |
16 mar 18:05
witold: ok ale jak podstawie
| | x15 | | 1 | | x15 | |
ln2x * |
| − ∫ |
| * |
| |
| | 15 | | x | | 15 | |
to wychodzi
| | x15 | | x15 | |
ln2x * |
| − |
| +C |
| | 15 | | 225 | |
i to nie bardzo dalej
16 mar 18:13
ABC:
ale co nie bardzo , nie zgadza ci się z wynikiem? może się różnić o stałą całkowania
16 mar 18:59
witold: co to znaczy stala calkowania
16 mar 19:05
ABC:
czyli znowu troll w innym wcieleniu , algebrę liniową ci darowali to całek się uczepiłeś ...
16 mar 19:32