analityczna
eee: Punkty wspolne prostej o rownaniu x+y−5=0 i okregu o rownaniu x
2+y
2+10x+6y−91=0 wyznaczaja
cieciwe CD. Obliczylem te punkty wspolne i dlugosc cieciwy ale nie wiem gdzie na rysunku
umiescic kat srodkowy
16 mar 12:41
.:
A możesz napisać treść zadania?
16 mar 12:48
eee: No to jest to co napisalem + oblicz dlugosc cieciwy CD oraz cosinus kata srodkowego opartego na
luku CD
16 mar 12:48
wredulus_pospolitus:

o tym kącie mówisz
16 mar 12:52
wredulus_pospolitus:
tw. cosinusów wykorzystaj −−− i masz gotową odpowiedź
16 mar 12:53
eee: czyli tu bedzie r, r i ta dlugosc cieciwy

czyli jak r=5
√5 i CD to 9
√2
16 mar 12:54
wredulus_pospolitus:
jeżeli |CD| = 9√2 to tak
16 mar 13:02
Mila:

1)
x
2+y
2+10x+6y−91=0⇔(x+5)
2+(y+3)
2=(5
√5)
2
S=(−5,−3)
y=−x+5
Punkty wspólne:
A=(−3,8), B=(6,−1)
|AB|
2=(9
2+9
2)=162
|AB|=9
√2
2)
Z tw. cosinusów w ΔASB:
162=(5
√5)
2+(5
√5)
2−2*(5
√5)
2cosα
licz cosα
16 mar 15:01