qwe
kasia: | | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | √x(x+1) | | √x2 + x | | √x2 +x +(0.5)2 − (0.5)2 | |
| | dx | | 1 | |
∫ |
| = t= x + 0.5= ∫ |
| * dt = |
| | √(x+0.5)2 − (0.5)2 | | √t2 − (1/2)2 | |
ln ( I t +
√t2 − (1/2)2 I ) = ln ( I x + 1/2 +
√x2 + x I ) + C
czy tu jest wszystko dobrze zrobione i zapisane poprawnie?
15 mar 22:21
wredulus_pospolitus:
| | dx | |
od kiedy ∫ |
| = ln (x + √x2 − a2)  Skąd to masz  |
| | √x2 − a2 | |
15 mar 22:43
kasia: z wartoscia bezwzgledna
15 mar 22:50
15 mar 22:51
wredulus_pospolitus:
a przy okazji −−− jak sprawdzić czy dobrze policzyliśmy całkę .... policzyć pochodną z wyniku i
zobaczyć co powstanie
15 mar 22:51
wredulus_pospolitus:
rozumiem, że jest to wzór który mieliście podany na wykładzie i go stosujecie w zadaniach ?!
Jeżeli tak to wygląda dobrze
15 mar 22:54
kasia: własnie nie był podany tylko taki znalazłam bo nie wiem jak inaczej to zrobić. Ale takiego
nigdzie indziej nie widziałam
15 mar 22:57
Mariusz:
Pewnie podali jej jako gotowca a ona zapomniała napisać wartości bezwzględnej
Gdyby chciał to policzyć nie korzystając z gotowców to
proponowałbym I podstawienie Eulera
Przy czym jeżeli chcemy zastosować podstawienie Eulera to sprowadzanie trójmianu kwadratowego
do postaci kanonicznej nie byłoby konieczne
√x2+x = t − x
x
2 + x = t
2−2tx+x
2
x = t
2−2tx
x + 2tx = t
2
x(1+2t) = t
2
| | 2t(1+2t) − 2t2 | |
dx = |
| dt |
| | (1+2t)2 | |
| | 1+2t | | t2+t | |
∫ |
| *2* |
| dt |
| | t2+t | | (1+2t)2 | |
=ln|2x+1+2
√x2+x|+C
20 mar 17:21