ostroslup
eee: Trójkąt równoboczny ABC jest podstawą ostrosłupa ABCS w którym kąt między sciana boczną i
płasczyzna podstawa ma miarę alfa. Dlugosc wysokosci ostroslupa jest równa H. Oblicz V i Pc
(trzeba zalozyc ze ostroslup jest prawidlowy). Chce sprawdzic czy komus tez tak odp wychodza
bok a wyszedl mi 2
√3/tg
2α. V=H
3√3/tg
2α. A Pc= 3
√3 H
2/tg
2α + 12
√3 cosα. I pytanie
jedno zasadnicze moze glupie ale kiedy oznacza sie 1/3 h podstawy a kiedy 2/3 h podstawy tzn
jaki kat to ktora dlugosc
15 mar 21:59
wredulus_pospolitus:
bok 'a' musi zawierać w sobie H
15 mar 22:11
eee: O jezu znowu nie napisalem jednej rzeczy XD tak tam a ma byc 2√3 H
15 mar 22:12
Eta:
P= 3r
2√3
r=H/tgα r
2= h
2/tg
2α h= H/sinα
V =
P
c=
15 mar 22:17
Mila:

1) W ΔSOE:
|AE|=3Hctgα− wysokość Δ równobocznego
a=2
√3 Hctgα
=========
| | 1 | |
PABC=( |
| *2√3H ctgα*3H ctgα)= |
| | 2 | |
V=
√3H
3 ctg
2α
2)
| | 1 | | H | | ctgα | |
3* |
| *2 √3 H ctgα* |
| =3√3H2* |
| |
| | 2 | | sinα | | sinα | |
| | ctgα | |
Pc=3√3H2*ctg2α+3√3H2* |
| |
| | sinα | |
| | 1 | |
Pc= 3√3H2*ctgα( ctgα+ |
| ) |
| | sinα | |
=======================
15 mar 22:43
eee: A takie pytanie bo ja znowu zrobilem to zadanie i zamiast ctg α robilem z tgα i teraz pole
calkowite wyszlo mi 3√3H2/tg2α + 3√3H2*cosα/sin2α.Czy jest to poprawne?
15 mar 23:14
wredulus_pospolitus:
| ctga | | cosa | |
| = |
| ... więc tak ... takie samo Ci wyszło pole co Milusińskiej |
| sina | | sin2a | |
15 mar 23:24
Mila:
15 mar 23:38