rownanie
eee: Jak rozwiązać to rownanie: 90x
4−180x
3+368x
2−180x−8=0
15 mar 20:24
wredulus_pospolitus:
Czy to równanie jest Ci dane czy w jakiś sposób powstało?
Masz znaleźć jedno rozwiązanie czy wszystkie rozwiązania
15 mar 21:05
eee: Powstalo, mialem wspolczynik a stycznej i wzor pochodnej a=90/49 a wzor pochodnej to =
−2x+2/(x2−x+1)2
15 mar 21:07
eee: jest informacja ze punkt stycznosci ma odcieta dodatnia
15 mar 21:07
wredulus_pospolitus:
pokaż oryginalną treść zadania oraz jak liczyłeś
15 mar 21:11
ABC:
Mariusza wołaj , jeden pierwiastek wymierny , a potem wzory Cardano działają
15 mar 21:15
eee: Jest to zadanie z wiązka wiec trzeba wykorzystac info z 1 zadania a) Dana jest funkcja f(x) =
x2+x+1/x2−x +1. Wyznacz zbior wartosci funkcji f(x) b) Napisz rownanie stycznej do wykresu
funkcji f(x) ktora jest rownolegla do prostej y=90/49x+ 10/49 a punkt stycznosci ma odcieta
dodatna
15 mar 21:16
ABC: będę mówił wierszem
chyba źle pochodna policzona , nawiasem mówiąc to mi wygląda na jakąś maturę próbną operona
15 mar 21:28
eee: wlasnie chyba pochodna jest dobrze bo wyszedl normalny wynik w odp do a i tak to jest operon XD
15 mar 21:30
eee: a nie napisalem −2x a mialo byc −2x2 ale zapisalem tak u siebie na kartce
15 mar 21:35
wredulus_pospolitus:
po pierwsze −−− NA WIA SY
| | 1 | |
taki zapis: x2+x+1/x2−x +1 oznacza x2 + x + |
| − x + 1 |
| | x2 | |
2.
| | x2 + x + 1 | | 2x | |
f(x) = |
| = 1 + |
| |
| | x2 − x + 1 | | x2 − x + 1 | |
| | 2(x2−x+1) − 2x(2x−1) | | 2x2 − 2 | |
f'(x) = |
| = − |
| |
| | (x2 − x + 1)2 | | (x2−x+1)2 | |
taka pochodna Ci wyszła

Jeżeli tak ... to pokaż jak wyznaczasz styczną
15 mar 21:38
eee: wyszla mi taka pochodna i porownalem ta pochodna ta wspolczynnika a skoro jest ten sam czyli do
90/49 i wyszlo mi z tego rownanie te co u góry
15 mar 21:43
wredulus_pospolitus:
ale parszywe zadanie ... ja widzę jak to można rozwiązać ale to jest parszywe i nie sądzę aby
jakikolwiek maturzysta dał radę wpaść na to co robię.
15 mar 21:48
Mariusz:
Kiedyś dałem Vaxowi do przeczytania następujący rozdział książki Sierpińskiego
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
Jeżeli będziesz miał pytania do tekstu to odpowiem
Tu na forum też powinny być wątki w których Vax pokazywał użytkownikowi ICSP
sposób rozwiązywania równań wielomianowych trzeciego i czwartego stopnia
Tutaj chyba sposób zaproponowany przez ABC się sprawdzi
21 mar 18:37