dowod
eee: "w trapezie prostokatnym abcd o podstawach ab i cd dane sa ab=a, ad=c cd=b kąt bad=90 stopni.
| | ac | |
Wykaz ze odleglosc punktu przeciecia przekatnych trapezu od podstawy AB jest rowna |
| |
| | a+b | |
15 mar 18:15
Mila:
x+y=c
ax+xb=ac
x(a+b)=ac
15 mar 20:50
eee: dlaczego jest w skali a/b ? i skad ta proporcja ze x/y =a/b a tak to wszystko rozumiem
15 mar 21:10
wredulus_pospolitus:
przekątne + podstawy trapezu wytyczają Ci dwa trójkąty które są podobne.
Znasz ich podstawy (trójkątów) −−− stąd masz proporcje
15 mar 21:12