Parametr m
Kuba : Wyznacz wszystkie wartości parametru M M należy do zbioru liczb rzeczywistych dla których
równanie x3−2mx2+m2x−x=0 ma trzy różne rozwiązania należące do przedziału (−2,4).
15 mar 17:49
wredulus_pospolitus:
1. f'(x) = ....
f'(x) = 0 ma dwa różne rozwiązania, oba rozwiązania mają być w przedziale (−2 ; 4)
2.
f(−2) ≤ 0
f(4) ≥ 0
poradzisz sobie z tym
15 mar 17:56
Kuba : Oki dzięki
15 mar 18:14
Kuba : Pochodna to będzie 3x2 −4mx+2mx−x?
15 mar 18:17
.:
Jaka jest pochodna z g(x) = m
2x − x
15 mar 19:46
Kuba : Właśnie nie wiem
15 mar 20:00
wredulus_pospolitus:
f'(x) = 3x2 − 4mx + m2 − 1 (bo pochodną liczysz po 'x' ... 'm' to tylko parametr,
'stała')
15 mar 21:03
Eta:
Po co ta pochodna? bo czegoś nie kumam

( a boli mnie panicznie głowa
x(x
2−2mx+m
2−1)=0
x=0 −− jest rozwiazaniem ∊(−2,4)
to x
2−2mx+m
2−1=0 musi mieć jeszcze dwa różne rozwiązania ≠0 i ∊(−2,4)
więc
Δ>0
x
w∊(−2,4)
f(−2)>0
f(4)>0
czy tak? wredulusie

jak źle myślę to pozwolisz,że wykasuję ten wpis
15 mar 21:19
Kuba : Delta mi wyszła 2 i pierwiastki jakieś m−1 i m+1
15 mar 21:39
wredulus_pospolitus:
Etuś ... bo ja lubię pochodne
15 mar 21:55
wredulus_pospolitus:
Etuś −−− słabe nierówności −−−> wyjściowy przedział jest domknięty
15 mar 21:55
Eta:
A ja lubię ....

widzę (−2,4) −− przedział otwarty ( nawet okulary założyłam
15 mar 22:23
wredulus_pospolitus:
to ja ślepy jestem bo widziałem <> ... cholera ... chyba czas się wybrać do okulisty

i tak się długo przed 'brylami' uchowałem.
Moja miła ... wiedz, że nie tylko Ty lubisz być bo plecach miziana
15 mar 22:39
Eta:
15 mar 22:53